Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Persconferentie oranje comité

Persconferentie oranje comité

Persconferentie mededelingen Feestweek 2021

16-7-2021

Lieve mensen thuis, aanwezigen in de zaal, namens het Oranjecomité Vierakker Wichmond van harte welkom bij deze persconferentie waarin we de plannen voor de Feestweek dit jaar bekend willen maken.Want het is de afgelopen tijd wat stil geweest, realiseren wij ons ook. Zal de Feestweek wel doorgaan? Kan ik straks een biertje drinken in de tent? En gaan we nog wel vogelschieten, om maar een paar voorbeelden te noemen. Wij zijn vanaf begin voorjaar al druk bezig geweest met de voorbereidingen, in de hoop dat dit jaar dan toch een Feestweek wel mogelijk zou gaan worden. Wat we heel helder met elkaar hebben besloten is dat een Oranjefeest op 1,5 meter afstand geen echt feest kan zijn. Wij zijn dan ook voor de route gegaan waarbij 1,5 meter losgelaten kon worden. Gaandeweg begonnen de coronacijfers en maatregelen vanuit de overheid er goed uit te zien en kregen wij als bestuur visioenen van een bruizend feestterrein, aangeschoten buurtbewoners maar vooral ommundig veel gezelligheid. Wel werd ons gaandeweg ook duidelijk dat als wij dit wilden doen, we ons aan een aantal verplichtingen moesten houden, zoals het afzetten van het feestterrein en werken via het Testenvoortoegang principe waarbij men onder voorwaarden met een QR-code naar binnen mag. Op basis daarvan konden we met best wat geregel en vergunningsperikelen een feestweek voor elkaar maken.

We wisten echter ook dat het erg spannend zou worden qua coronamaatregelen, alles hing daar in feite van af. De afgelopen weken zijn er helaas voor evenementen verscherpingen gekomen die pas heel kort voor ons Oranjefeest eindigen. Voor het organiseren van een dergelijke feestweek brengt veel onzekerheid met zich mee, evenals risico’s voor kosten die gemaakt gaan worden voor een feestterrein, kermisattracties, tent, bands, etc. We hebben als Oranjecomité dan ook met pijn in ons oranjehart moeten besluiten dat we met deze onzekerheden simpelweg niet een Feestweek kunnen organiseren zoals we dat zouden willen dit en dat deze daarom dit jaar helaas opnieuw niet doorgaat. We hebben ook gekeken om één dag te houden met kinderspelen, vogelschieten en feest maar ook hiervoor zitten we vast aan de evenementenregels en dus die onzekerheid. We moeten dus met elkaar uitkijken naar 2022 waarin we hopelijk wel met elkaar het glas kunnen heffen op het feestterrein. Ik ben er nu ook wel zeker van dat Rick Abbink onze recordboeken in gaat met zijn 3 jarige Koningsschap.

En dan de vraag, wat nu? Nou, daar hebben we wat op bedacht.  Op dezelfde avond waarop we hebben moeten besluiten dat de Feestweek niet door kon gaan hebben we ook een alternatief programma in elkaar gezet. Een coronaproof programma dat wederom een Oranjesfeer zal uitademen en eind augustus toch een feestelijk tintje zal geven!

Wat gaat er gebeuren?

  • Op Zondag 22 augustus is er om 10.00 uur de Oecumenische Dienst, dit keer bij de St Wilibrorduskerk bij Vierakker die in het teken staat van blijdsschap.
  • Dankzij onze buitengewoon ervaren en kundige fietscommissie zal de Orienteringsrit dit jaar ook weer plaatsvinden, zij het in een iets andere vorm waarbij er waarschijnlijk gedoseerd vertrokken gaat worden. Maar natuurlijk wel weer met leuke opdrachten en door het platteland en de bossen van onze mooie omgeving.
  • Dan hebben we vrijdag 27 augustus voor de jeugd een spannende en vooral leuke Vossenjacht die in Wichmond zal plaatsvinden.
  • Ook is het inmiddels traditie dat veel straten en buurtschappen versieringen aanbrengen tijdens de feestweek. We willen daar een schepje bovenop doen en gaan er een officiele verkiezing van maken. De mooist versierde straat of buurt krijgt een prachtige prijs en mag zich mooiste straat of buurt noemen namens een uiterst deskundige en geheel onpartijdige jury bestaande uit het bestuur. Die vrijdagavond kunnen alle bewoners al deze mooie straten op eigen gelegenheid bezoeken.
  • Kijk niet verbaast op wanneer u op Zaterdag 28 augustus geweerschoten hoort in Wichmond of Vierakker, het Vogelschieten is dan namelijk ‘on Tour’ met trekker, wagen en hopelijk u als deelnemer. Hoewel dit niet het officiele vogelschieten zal zijn is het wel een mooie manier om de schietvaardigheden te onderhouden voor volgend jaar. Meer informatie volgt binnenkort.
  • Tot slot hebben op zondag 29 augustus de grootste prijsuitreikingstour op wielen welke ook live via Facebook te volgen zal zijn. Dan reiken we namelijk de prijzen uit van:
  • Mooiste straat van Vierakker-Wichmond 
  • Orienteringsrit?
  • En mogelijk ook de vossenjachtwinnaars die we dan met een feestelijk bezoek zullen vereren. Eén ding is zeker; het zal geen hele rustige zondag worden.

Dus ondanks dat we dit jaar geen traditionele feestweek hebben, hopen we dat we met deze gezellige activiteiten met elkaar een aantal gezellige dagen en avonden kunnen beleven. We maken er met elkaar gewoon weer wat moois van en met onze mooie gemeenschap hier gaat dat helemaal lukken.

Meer informatie volgt zo snel mogelijk, voor nu wil ik jullie allemaal bedanken voor jullie aandacht en tot snel!